Tiede

Venäjän ASAT-testi tekee Solar Orbiter ’ s Super Close Earth Flyby on marraskuu 27 Riskier: raportti

Euroopan avaruusjärjestön ESAn auringon syvälliseen tutkimiseen suunnittelema aurinkoluotain tekee lähilennon maan läpi lauantaina 27.marraskuuta, ja tutkijat ovat huolissaan sen kohtaamisesta avaruusromun kanssa.

Vaikka luotaimen mahdollisuudet törmätä mihinkään romukappaleeseen ovat hyvin pienet, Venäjän taannoinen anti-satellite (ASAT) – ohjuskoe on tehnyt jo ennestään riskialttiista lennosta entistä riskialttiimman. Avaruusalus, joka käynnistettiin helmikuussa 2020, zoomaa planeettamme ohi vain 460 km Pohjois-Afrikan ja Kanariansaarten yläpuolella noin 10 am (IST) ennen suuntaansa kohti aurinkoa.

Venäjän ASAT-testi 15. marraskuuta lisäsi riskiä
Venäjä räjäytti 15.marraskuuta neuvostoaikaisen satelliitin, joka loi tuhansittain romun kappaleita sisältävän pilven ja lisäsi jo roskaantuneen matalan Maan kiertoradan. Haastattelussa Space.com, Andrea Accomazzo, ESAn johtaja aurinkokunnan ja etsintä sanoi-

Solar Orbiter lentää maapallon saastuneimpien alueiden läpi. Teemme laskelmia, joissa vertaamme Solar Orbiterin rataa kaikkien tunnettujen avaruusromun kappaleiden ratoihin. Ongelma on se, että (Venäjän tekemä) testi tapahtui niin hiljattain, että sen aiheuttamista romuista on vain osittaista tietoa.

Asiantuntijat suunnittelevat viime hetken manööveriä siltä varalta, että luotain joutuu törmäyskurssille romukappaleen kanssa, vaikka kaiken on toistaiseksi kerrottu olevan selvää. Manööverin kerrotaan tekevän ohilennosta tehottomampaa, sillä luotain ohjautuu lähes 20 kilometrin päähän alkuperäisestä reitistään, mikä vaikeuttaa kiertoradan laskemista. Accomazzo sanoi edelleen per Space.com, ”se muuttaisi hieman Gravity assist manööverin parametreja, myöhemmin meidän olisi tehtävä korjaus käyttämällä Solar Orbiterin ponneainetta”.

ESAn mukaan tuleva ohilento asettaa avaruusaluksen riviin sen seuraavia kuutta Venuksen lentoa varten ja näiltä planeetoilta tuleva painovoima-apu ohjaa sen reitille, jolla se voi ottaa suoria kuvia auringon napoista. ASATIN testin synnyttämä romu on kuitenkin murto-osa siitä, mitä kiertoradalla leijuu, sillä ESAn arvion mukaan maata kiertää lähes 36 500 yli neljä tuumaa suurempaa kappaletta lähes luodin nopeudella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.