Viihde

Varoitus: muovi on uusi hiili

Muoviteollisuus saastuttaa Yhdysvalloissa vuosikymmenen loppuun mennessä enemmän kuin hiilivoimalat.
Vuosikymmenen loppuun mennessä Yhdysvaltain muoviteollisuus vapauttaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin hiililämmitteiset sähkölaitokset, Guardianin esittelemässä raportissa varoitettiin.

Bennington College Beyond Plastics-projektin raportissa todettiin, että Yhdysvaltain muoviteollisuus päästää vuosittain vähintään 232 miljoonaa tonnia kasvihuonekaasuja, mikä vastaa 116 keskikokoista hiilivoimalaa.

”Muovi on uusi hiili”, sanoi Beyond Plasticsin puheenjohtaja Judith Enck. Se huomautti myös, että

päästöjen terveysvaikutuksista kärsivät suhteettomasti pienituloiset ja värilliset yhteisöt.
Muoviteollisuuden ilmastonmuutoksen aiheuttamista päästöistä 90 prosenttia rajoittuu vain 18 yhteisöön, joiden asukkaat ansaitsevat 28 prosenttia Keskivertoamerikkalaisia kotitalouksia vähemmän ja 67 prosentin todennäköisyydellä jäävät vähemmistöyhteisöiksi. Raportissa huomautettiin myös, että vuodesta 2019 lähtien ainakin 42 muoviprosessoria on ollut auki, rakennettu tai odottanut lupaa Amerikassa. Kun ne alkavat työskennellä täydellä höyryllä, kasvihuonekaasuja vapautuu vuoteen 2025 mennessä vielä 55 miljoonaa tonnia, mikä on yhtä suuri osa hiilivoimaloiden päästämistä saasteista, joiden kokonaisteho on 27 500 megawattia.

Kun Maailman talousfoorumi ennustaa globaalin muovituotannon kolminkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä, Enck uskoo muovin olevan fossiilisten polttoaineiden teollisuuden Uusi painopiste. ”Fossiilisia polttoaineita käyttävät yritykset tekevät vähemmän rahaa energiantuotannossa ja liikenteessä, ja siksi muovia pidetään Plan B: nä.meillä muilla ei ole Plan B: tä. olemme ilmastokriisissä”, hän sanoi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.