Viihde

Pohjois-Irakista on tehty hämmästyttäviä arkeologisia löytöjä.

Assyrian kuninkailta löydettiin noin 2700 vuotta vanhan ’teollisen mittakaavan viinitehtaan’ jäänteet sekä samanikäisiä reliefitöitä.
”Löysimme neljätoista laitetta viinirypäleiden puristamiseen, rypälemehun uuttamiseen ja viinin valmistukseen”, kertoi kaivausten Italialainen johtaja Daniele Morandi Bonacossi. Hänen mukaansa kyseessä on ensimmäinen tällainen löytö Irakissa.

Paikka sijaitsee keskellä toista maailmansotaa. Kuningas Assyrian Sarrukín, joka sijaitsee lähellä muinaista pääkaupunkia biblical Sargonia, on nykyään Mosulin vieressä maan pohjoisosassa. Khinis II: n arkeologiselta alueelta löydetty kaupallinen ”viinitehdas” sarrukinin poika väri-ahhe-eriba on peräisin Raamatun kuningas Sanheribin ajalta (704-681).

Asiantuntijaryhmä italialaisia arkeologeja ja kollegoita Kurdistanin autonomisen alueen dohukin arkeologisesta viranomaisesta löysi muinaisia reliefitöitä lähes 9 kilometrin pituisen kastelukanavan seiniltä toisella arkeologisella kaivauksella Faidassa.

Nämä 12 niin sanottua tasaista reliefirakennelmaa ovat kukin 5 metriä pitkiä ja 2 metriä leveitä, 8 ennen aikojaan. vuosisadan lopulla tai 7. ne tehtiin vuosisadan alussa. Sarrukin tai hänen poikansa color-ahhe-eriban puolesta.

Bonacossin mukaan Assyrian kuninkaan voi nähdä rukoillessaan eri jumalia-Assyrian pantheonin seitsemää merkittävintä jumaluutta. Jumalat istuvat pyhillä eläimillä. ”Istar, rakkauden, epäsopun ja sodan jumala istuu leijonan päällä”, sanoi udinein yliopiston arkeologi.

 

Muualla Irakissa, erityisesti Kurdistanissa, on kohokuvioita kivissä, mutta ei missään niin suurta ja monumentaalista kuin juuri löytämissämme reliefeissä, Bonacossi sanoi.

Arkeologin mukaan vesi kaiverrettiin vuorilta maanviljelijöiden maille johtavan kanavan seinään muistuttamaan kastelukanavan rakentajia. ”Rukousta kuvaavissa kohtauksissa oli uskonnollisen lisäksi myös poliittinen sanoma, ne muodostivat eräänlaisen propagandan. Tämä oli kuninkaan tapa osoittaa alueen ihmisille, että hän oli vastuussa kastelukanavasta, ja heidän tulisi pitää se mielessä ja pysyä uskollisina, Bonacossi sanoi.

Nykyisen Irakin alueelle syntyi muinoin monia kehittyneitä kulttuureja, kuten sumerilaisia, Akkadilaisia, babylonialaisia ja assyrialaisia. Muistissa säilyivät heidän kirjoituksensa ja ensimmäiset suuret kaupunkinsa. Arkeologisia kohteita on usein ryöstelty vuosikymmeniä jatkuneessa poliittisessa kaaoksessa, ja saalis on myyty kansainvälisille keräilijöille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.