Viihde

On vähemmän mahdollisuuksia kuolla kruunuvirukseen, joka käyttää tunnettua lääkettä

Kolesterolia alentavia, statiinipitoisia lääkkeitä käytetään myös verisuonten tulehduksen vähentämiseen, ja niitä määrätään suurelle joukolle ihmisiä ympäri maailmaa.
Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa käyttävät statiinipitoisia lääkkeitä päivittäin. Lääkkeiden tulehduslääkkeet voivat Guardianin artikkelin mukaan olla syynä tähän hyötyyn.

Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine-lehdessä, jonka mukaan statiinien käyttö on yhteydessä hieman pienempään kuolemanriskiin kruunuviruksessa. Asiantuntijat kehottavat kuitenkin varovaisuuteen tulosten suhteen ja korostavat, etteivät statiinit osoita, että kuolleisuutta voitaisiin vähentää.

Tarvitaan lisää tutkimusta
Tutkimuksessa tarkasteltiin Huumekuolleisuuden ja Covid-kuolleisuuden yhteyttä. Karolinska Institutet 963 876: ta yli 45-vuotiasta tukholmalaista seurattiin ruotsalaisten rekisterien tietojen avulla maalis-marraskuussa 2020. Tuloksissa otettiin huomioon, mitä lääkkeitä oli otettu, mitkä olivat terveydentilat ja mikä oli heidän kuolinsyynsä.

”Kaiken kaikkiaan havaintomme tukevat statiinien käytön jatkumista esimerkiksi sydän-ja verisuonitaudeissa ja korkeassa veren rasva-arvossa”, sanoi Karoliinisen instituutin Kansanterveysosaston jäsen Viktor Ahlqvist, yksi tutkimuksen tekijöistä. Samalla tutkijat ovat varoittaneet, että tulosten tueksi tarvitaan satunnaistettua tutkimusta.

He eivät nähneet kaikkea.
Tutkimuksen tuloksia arvioitaessa on otettava huomioon se, että tutkijoilla ei ollut näkemystä ilman reseptiä saatavista reseptilääkkeistä ja muiden olosuhteiden, kuten painoindeksin tai mahdollisen tupakoinnin vaikutuksesta sairastuneiden kuntoon.

 

Sheffieldin yliopiston kardiothorasian professori Tim Chico, joka ei osallistunut tutkimukseen, kertoi, että on vielä epäselvää, miten statiinit voivat auttaa potilaita.

”Kruunuvirus voi aiheuttaa erittäin vakavan keuhkokuumeen, mutta se voi aiheuttaa myös verisuonten tulehduksia.

Koska statiinit vähentävät verisuonitulehduksia, on keskusteltu paljon siitä, voivatko ne parantaa sepelvaltimotautipotilaiden tulevaisuudennäkymiä.
Tutkimus ei todista statiinien vähentävän kuolleisuutta, mutta antaa vihjeitä. Olet huomannut, että ihmiset, jotka käyttävät statiineja, kuolevat epätodennäköisemmin kuin ihmiset, kuten he, jotka eivät käytä statiineja. Tämä ei kuitenkaan todista statiinien aiheuttaneen alentunutta kuolleisuutta; tämä edellyttää satunnaistettua, kontrolloitua tutkimusta, hän vahvisti,

Se ei ole paras puolustus.
Se huomautti myös, että on mahdollista, että muita lääkkeitä voidaan auttaa, eikä tätä ole lopulta todistettu.

”Meillä on jo tehokkaita menetelmiä vähentää riskiä kuoleman kruunu virus – etäisyys, käsienpesu, naamio ja rokotus, ja tekniikoita ja lääkkeitä tukee hyvää näyttöä, kuten deksametasoni, potilailla, joilla on vakavia infektioita,” hän lisäsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.