Tiede

NASAn Hubble juhlii kiitospäivää jakamalla upean ”Avaruuskalkkunan” Kuvan

Mikä tulee mieleen, kun ajattelet kiitospäivää? Todennäköisesti Turkki. Koska lentokyvytön lintu on juhlan perinne, myös National Aeronautics and Space Administration (NASA) on noudattanut perinnettä hohtavalla Hubble-kuvalla, jossa on ”avaruuskalkkuna”. Tämä kuva on selkein koskaan otettu alueella nimeltä ”Orion Nebula” ja napsahti Advanced Camera for Surveys (ACS) kyytiin Hubble teleskooppi. 1 500 valovuoden päässä sijaitseva Orionin tähtisumu on lähin tähteä muodostava alue maata.

Kuvassa on yli 3 000 tähteä
Kuvakirja tähtien muodostumisesta, kuten NASA sitä kutsuu, tällä Orionin tähtisumun alueella on yli 3000 erikokoista tähteä. Nasan mukaan neljä tähtisumun korkeinta tähteä asuu kuvan kirkkaalla keskialueella. Näitä tähtiä kutsutaan Puolisuunnikkaiksi, koska ne on järjestetty puolisuunnikkaan muotoon ja ne häiritsevät satojen pienempien tähtien kasvua vapauttamalla ultraviolettivaloa ja kaivertamalla onkalon tähtisumuun.

Näistä 3 000 tähdestä osaa ei ole koskaan nähty näkyvässä valossa, ja tämän kuvan tekemiseen tähtitieteilijät käyttivät 520 Hubble-kuvaa, jotka oli otettu viidessä eri värissä. Kuvan pohjan lähellä heikosti näkyvät punaiset tähdet ovat ruskeita kääpiöitä, jotka Hubble havaitsi näkyvässä valossa ensimmäistä kertaa. Ruskeat kääpiöt, joita kutsutaan myös ”epäonnistuneiksi tähdiksi”, ovat viileitä kappaleita, jotka ovat liian pieniä tavallisiksi tähdiksi, koska ne eivät kestä ydinfuusiota ytimissään samalla tavalla kuin Aurinkomme. Kuvan vasemmassa yläkulmassa on hehku M43: sta, jota kutsutaan myös miniatyyrisumuksi, sillä vain yksi tähti muokkaa aluetta ultraviolettivalonsa avulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.