Tiede

NASA käynnistää uuden Röntgenobservatorion 9. joulukuuta tutkia räjähtäviä tähtiä, mustia aukkoja

NASA ei halua jättää kiveäkään kääntämättä, kun on kyse maailmankaikkeuden mysteerien paljastamisesta, kun se valmistautuu käynnistämään uuden avaruusobservatorion. Uusi joukko Röntgensilmiä, kuten NASA sitä kutsuu, teleskooppi nimeltä Imaging X-ray Polarimetry Explorer, tai IXPE, on rakennettu tutkimaan universaaleja kohteita, joilla on korkea energia, kuten jäänteitä räjähti tähteä, voimakas hiukkassuihkuja sylkee ruokinta mustia aukkoja, ja paljon muuta. Nasan, Italian avaruusjärjestön ja Ball Aerospacen yhteistyössä kehittämä observatorio on tarkoitus laukaista SpaceX: n Falcon 9-raketilla Nasan Kennedy Space Centeristä Floridasta 9.joulukuuta.

Avaruusobservatorion merkitys
Nasan mukaan IXPE on kooltaan pienempi kuin Chandran observatorio, toinen viraston rakentama Röntgenteleskooppi, ja siltä puuttuu kuvantamisteho. Siinä missä IXPE loistaa, on kuitenkin havaittavissa polarisaatiota, osa tutkimatonta kosmista Röntgenlähdettä. Tohtori Martin Weisskopf, IXPE: n johtava tutkija sanoi viraston tiedotteen mukaan-

IXPE: n lanseeraus on rohkea ja ainutlaatuinen askel eteenpäin Röntgentähtitieteessä. IXPE kertoo meille enemmän kosmisten Röntgenlähteiden tarkasta luonteesta kuin pelkästään niiden kirkkautta ja värispektriä tutkimalla voimme oppia.

Tässä uudessa röntgenobservatoriossa on kolme identtistä teleskooppia, ja sen Uusi röntgenkatse on kehitetty uusimmilla Italialaisvalmisteisilla polarisaatioilmaisimilla. Jokainen näistä teleskoopeista kerää röntgensäteitä sisäkkäisten, sylinterin muotoisten peilien avulla. Nämä säteet syötetään sitten ilmaisimeen, joka ottaa kuvan saapuvista röntgensäteistä ja mittaa sekä polarisaation määrän että suunnan. Weisskopf lisätty kohti julkaisu-

IXPE auttaa meitä testaamaan ja jalostamaan teorioitamme siitä, miten maailmankaikkeus toimii. Edessä voi olla vielä jännittävämpiä vastauksia kuin mitä olemme olettaneet. Mikä vielä parempaa, saatamme löytää kokonaisia luetteloita uusia kysymyksiä esitettäväksi!

Kaikkeuden eri kolkista tulevien röntgensäteiden havaitseminen on tärkeää, sillä ne ovat korkeaenergisen valon muoto, joka on peräisin paikoista, joissa aine on ääriolosuhteissa. Nämä ääriolosuhteet ovat NASAn mukaan rajuja törmäyksiä, valtavia räjähdyksiä, 10 miljoonan asteen lämpötiloja, nopeita pyörähdyksiä ja voimakkaita magneettikenttiä. Tämän lisäksi nämä säteet sisältävät yksityiskohtaista tietoa lähteestään. Toisaalta polarisoituneessa valossa, joka koostuu yhteen suuntaan värähtelevistä sähkökentistä, on ainutlaatuisia yksityiskohtia siitä, mistä valo tulee ja mitä se kulkee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.