Tiede

Gaia-satelliittitietojen mukaan Kääpiögalaksit eivät ole Linnunradan satelliitteja kuten aiemmin luultiin

Euroopan avaruusjärjestön (ESA) Gaia-satelliitin uudet tiedot viittasivat siihen, että Linnunradan lähellä olevat galaksit ovat universumin tulokkaita eivätkä satelliitteja, kuten aiemmin luultiin. Meidän galaksimme, Linnunrata ympäröi monia kääpiögalakseja, jotka kiertävät sitä ja ajateltiin olevan satelliittigalakseja, jotka seurasivat meidän miljardeja vuosia. Yksinkertaisemmin sanottuna uusi tutkimus osoittaa, että nämä kääpiögalaksit eivät ole niin vanhoja kuin tutkijat luulivat,eivätkä ne ole vielä jääneet Linnunradan vaikutuspiiriin. Galaksia kutsutaan kääpiöksi, kun siihen kuuluu tähtiä, joiden lukumäärä on 1 000-useita miljardeja.

Tutkijat kartoittivat 40 kääpiögalaksia Linnunradan ympäriltä
Tutkijat vahvistivat edellä mainitun teorian laskemalla 40 kääpiögalaksin liikkeen, jotka kiertävät Linnunrataa. ESA: n mukaan tähtitieteilijä François Hammer ja hänen kollegansa Kiinasta ja osista Eurooppaa laskivat galaksien liikettä laskemalla nopeuksia, kiertoenergiaa ja kunkin galaksin kulmaliikettä. Tulokset paljastivat, että jokainen galakseista liikkui liian nopeasti verrattuna muihin jättiläistähtiin ja tähtijoukkoihin.

Tämä tarkoittaa, että niiden nopeudet ovat vielä liian suuret Linnunradan kiertoradalle, koska niiden kiertoenergia ja kulmamomentti olisivat tuhoutuneet, jos näin olisi. ESAn mukaan François on sanonut: ”Linnunrata on suuri galaksi, joten sen vuorovesivoima on yksinkertaisesti jättimäinen ja kääpiögalaksi on hyvin helppo tuhota yhden tai kahden käytävän jälkeen”. Galaksillamme on myös kannibaalin maine, sillä se on kuluttanut menneisyydessään monia kääpiögalakseja, kuten Gaia-Enceladuksen, joka tuhoutui 8-10 miljardia vuotta sitten tai Jousimiehen kääpiögalaksin 4-5 miljardia vuotta sitten.

Puhuessaan uusista löydöistä, Gaia-projektin tutkija Timo Prusti sanoi ESAn sanoin: ”kiitos suurelta osin Gaian, on nyt ilmeistä, että Linnunradan historia on paljon tarinallisempi kuin tähtitieteilijät olivat aiemmin ymmärtäneet. Tutkimalla näitä kiehtovia vihjeitä, toivomme edelleen kiusata kiehtovia lukuja galaksimme menneisyydessä”. Joulukuussa 2013 lanseerattu ESAn Gaia on tähtimittaaja, jolle on annettu tehtäväksi luoda kolmiulotteinen kartta yli tuhannesta miljoonasta tähdestä koko Linnunrata-galaksissamme ja sen ulkopuolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.